top of page

PRIOPĆENJE

Updated: Oct 17, 2021

Udruga hrvatskih skipera i članova posada jahti CROSCA www.crosca.com


Povodom požara koji se dogodio u večernjim satima 18. kolovoza 2021. g. u uvali Stupišće u blizini rt Kabal na otoku Hvaru Upravno vijeće Udruge objavljuje


PRIOPĆENJE


kojim se izražava službeni stav Udruge i njezinog članstva.


Naime, prema podacima iz PU Splitsko-dalmatinse i medijskim objavama utvrđena je osnovana sumnja da je požar uzrokovan neodgovornim ponašanjem skipera koji su za vrijeme rođendanske zabave sa svojeg plovila ispalili signalnu raketu koja je pala na kopno gdje je zapalila suho raslinje te se požar potpomognut vjetrom vrlo brzo proširio.


Udruga hrvatskih skipera i članova posada jahti oštro istupa protiv svakog oblika neodgovornog ponašanja zapovjednika plovila i članova njihovih posada; pogotovo kad njihovo djelovanje predstavlja ugrozu života i imovine.


Osim teško procjenjive štete nastale požarom, navedeni događaj nanosi nemjerljivu štetu ugledu struke skipera te baca loše svjetlo na cjelokupnu djelatnost od koje u zadnje vrijeme živi sve veći broj mladih.


Budući da je osnovna uloga i cilj zalaganja Udruge promocija i standardiziranje skiperske struke, edukacija mladih te zaštita prirodne baštine, nikako ne možemo opravdati čin mladog kolege.


Navedeni nemio događaj poslužit će u budućnosti pri odgoju nadolazećih generacija skipera, te će se navoditi kao primjer loše prakse gdje se odgovornost zapovjednika plovila zanemarila u korist razuzdane zabave.


Osim žaljenja što je do ovakvog događaja uopće došlo, a pogotovo što mu je uzrok ponašanje našeg kolege po struci, Udruga će u budućnosti poduzeti odlučnije i jače korake kako bi kroz svoje djelovanje povećala razinu odgovornosti i svjesnosti o rezultatima svojeg ponašanja pri odgoju i obrazovanju mladog kadra.


Nadamo se da će djelovanje Udruge doprinijeti smanjenju broja incidenata poput navedenog te da će hrvatski skipperi u budućnosti biti prepoznati kao stručni, odgovorni, časni i pouzdani zapovjednici koji brinu o životima i imovini kao i prirodnoj baštini te pomorskoj tradiciji.


Vicko Ozdretić, predsjednikUdruga hrvatskih skipera i članova posada jahti osnovana je 2019. godine kao strukovno udruženje s ciljem i zadatkom promocije i razvoja skiperske struke, standardizacije usluge te edukacije mladih kadrova. Posebna zadaća udruge odnosi se na promociju odgovornog ponašanja njezinih članova kako u službi zapovjednika ili članova posade tako i u promicanju vrijednosti zaštite okoliša te njegovanju pomorske tradicije.

Više o Udruzi i njezinom djelovanju na www.crosca.com


Izvori:
61 views

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page