top of page

Udruga CROSCA na Biograd Boat Showu


Biograd na Moru, 25. listopada 2023.


Na ovogodišnjem, 25. jubilarnom Biograd Boat Showu otvorenom u Biogradu na Moru Udruga hrvatskih skipera i posada jahti sudjelovala je u radu sjednice Udruženja nautičkog turizma pri HGK. Osim analize dosadašnjih rezultata sezone 2023. te aktualnosti vezanih za razvoj djelatnosti sektora najma plovila (charter), na dnevnom redu sjednice uvrštena je i točka vezana za prihvaćanje uzanci vezanih za suradnju sa skiperima i članovima posada. Vicko Ozretić, predsjednik Udruge CROSCA obratio se nazočnima kratkim uvodom predstavljajući motive osnivanja Udruge s posebnim naglaskom na uvođenje standarda obavljanja skiperske djelatnosti kao jednim od temeljnih ciljeva rada Udruge. Ovim putem također su predstavljeni materijali u vidu dokumenata o uvjetima angažiranja profesionalne posade na charter plovilima kao i ugovor s klijentom, odnosno charter tvrtkom.



Nakon kraće rasprave zaključeno je kako su ovi dokumenti vrlo kvalitetno sastavljeni te uz manje izmjene sve više postaju temelj suradnje skipera i charter agencija. Dapače, predstavnici vodećih agencija javno su pohvalili naše dokumente kao primjer odličnog materijala koji im je poslužio kao temelj za postavljanje standarda i uvjeta angažmana profesionalnih posada u njihovom poslovanju. Naša nastojanja dobila su dodatnu pohvalu koju su za sada načelno izrazili predstavnici institucija koje se bave izobrazbom te agenturom posada. Konkretniji vid suradnje još će se definirati na panelima koji će uslijediti tijekom ovogodišnjeg sajma. Posebno veseli činjenica kako će naši materijali poslužiti kao temelj za kreiranje tzv. „crew manuala“ kojeg institucije za izobrazbu posada najavljuju kao udžbenik na njihovim tečajevima.



Osim navedenog, predsjednik Udruženja Paško Klisović dotaknuo se još nekoliko aktualnih tema koje je potrebno temeljito obraditi prije početka sljedeće sezone. Prvenstveno, radi se o agenturi pri najmu plovila koju neki skiperi obavljaju na neprihvatljiv način, zatim neka pitanja vezana za vrste osiguranja koja se koriste u skiperskim djelatnostima te posebno način naplate i oporezivanje skiperskih usluga. Vicko Ozretić je predložio je da prije naredne sezone zajednički obradimo i temu uvjeta života i rada profesionalnih posada na iznajmljenim plovilima.

Nažalost, svi prisutni složili su se da nam problem u razvoju struke stvara izvjesna sporost nadležnih institucija oko izmjena sustava kategorizacije skipera, odnosno novi donošenje novog pravilnika o zvanjima vezanim za brodice i jahte. Unatoč dobro odrađenom poslu na radnoj skupini pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, isto ministarstvo već dvije godine ne donosi novi pravilnik, niti odgovara na naše upite o statusu ovog predmeta.


Vodstvo Udruge ovim putem izražava zadovoljstvo postignutim te najavljuje intenziviranje rješavanja otvorenih pitanja u vremenu između dviju sezona. Iako spore, promjene su vidljive te daju vjeru da se dosadašnji trud isplatio.

70 views

Recent Posts

See All
bottom of page